Wethouder “slaat” eerste paal St. Michaëlskerk

Woensdagmiddag 21 november om 15.30 uur “sloeg” wethouder Monumenten en Erfgoed Samir Bashara onder toeziend oog van genodigden, projectpartners en pers de eerste paal in de St. Michaëlskerk aan de Westerblokker in Blokker. Na ruim 17 jaar te hebben leeg gestaan, is op deze dag officieel de verdere restauratie van deze prachtige kerk uit 1852 van start gegaan.

In 2013 kocht Stichting Stadsherstel Hoorn (SSH) de kerk, die er na toen al 13 jaar leegstand treurig bij stond. In 2014 realiseerde SSH de eerste restauratiefase: een reconstructie van de in 1972 verdwenen torenspits werd teruggeplaatst en de voorzijde van de kerk werd gerestaureerd. De Blokkerse gemeenschap vierde feest, want zij kon weer trots zijn op haar kerk!

Wethouder Samir Bashara drukt op de knop

Woensdagmiddag was het weer feest, want wethouder Samir Bashara “sloeg”, na de nodige veiligheidsmaatregelen, met slechts een druk op de knop van de heimachine de eerste paal voor de officiële start van de tweede en laatste restauratiefase.Samir Bashara: “Ik vind het fantastisch dat door de restauratie van deze kerk het religieuze erfgoed kan worden behouden. Onderhoud is immers behoud. Wij vinden het als gemeente erg belangrijk dat een stichting zoals Stadsherstel Hoorn bestaat en dat door hun inzet de prachtige monument en die de gemeente Hoorn rijk is, behouden kunnen blijven. Het is voor mij de eerste keer dat ik ‘een paal mag slaan’. Ik ben er dus niet zo goed in. Hopelijk wordt dit geen zwakke plek in de kerk…” 

Kantoorfunctie

Team Groeier!

Mede dankzij tientallen supporters van de crowdfundingsactie voor het herstel van het leistenen dak en de steun van de gemeente, kan nu de volgende fase van start gaan. Er zijn diverse bestemmingen voor de kerk onderzocht en uiteindelijk is besloten de kerk een kantoorfunctie te geven. Een goede keuze vindt Frank Karsten, Artdirector en Strateeg bij Groeier! en tevens eerste huurder van de kerk: “Onze visie voor de komende jaren is ‘Challenge Perception’. Bij Groeier! geloven we dat je hierdoor een ander bewustzijn kan ontwikkelen die nieuwe mogelijkheden zal scheppen. Een kerk is het best aansluitende podium van waaruit we deze visie en strategie draagvlak kunnen gaan geven.” De volledige bovenverdieping is aan Groeier! verhuurd. Op de benedenverdieping staan nog diverse ruimtes te huur. Meer informatie over de huurmogelijkheden via info@stadsherstelhoorn.nl.

Voor bouwvak gereed
TPAHG Architecten heeft in nauwe samenwerking met Stadsherstel Hoorn gewerkt aan het uitwerken van de restauratie en de herbestemming. Aannemersbedrijf Pronk Bouw is inmiddels begonnen met de restauratie. Naar verwachting zal de gehele restauratie nog voor de bouwvak 2018 gereed zijn.