Stadsherstel Hoorn viert vijftigste verjaardag

Op 22 augustus 1972 wordt Stichting Havenkwartier opgericht, kort daarna omgedoopt tot Stichting Stadsherstel Hoorn. Nu, vijftig jaar later kijkt het bestuur vol trots terug op vijftig jaar ‘stadsherstellen’. Op 25 augustus kwamen ruim 100 genodigden in de Oosterkerk in Hoorn bijeen om dit jubileum samen te vieren. Met mooie hoogtepunten, zoals een film over 50 jaar Stadsherstel Hoorn, een cadeau voor het Westfries Museum, de uitreiking van het eerste exemplaar van de Wandelgids Stadsherstel Hoorn aan burgemeester Jan Nieuwenburg en een cadeau voor Stadsherstel.

In de vijftig jaar heeft Stadsherstel zo’n vijftig panden, objecten en complexen in vervallen staat gekocht, gerestaureerd en de meeste weer verkocht. Ook zijn er op enkele plekken nieuwe panden gebouwd. Ruim 115 woningen zijn gerealiseerd of verbeterd. Het betreft voornamelijk monumenten, maar ook panden die een beeldbepalende functie of historische waarde hebben in Hoorn.

Cadeau voor de stad
Wie jarig is, trakteert. En dat doet Stadherstel met een bijdrage aan het Westfries Museum; een waardecheque ter waarde van € 50.000,- voor de restauratie van de tuinmuur. Wethouder Axel Boomgaars, die de cheque in ontvangst mocht nemen, is enorm blij met dit cadeau voor de stad: “Niet alleen met het geld, maar vooral met de betrokkenheid van Stadsherstel die uit deze gift blijkt. De gift zal worden gebruikt voor de restauratie van de tuinmuur aan het Achterom. Een bijzonder project, want niet alleen de tuinmuur wordt gerestaureerd, er komen vensters in, waarmee er zicht is op de binnentuin van het museum. Over twee jaar zal het project klaar zijn.” Ook Ad Geerdink, directeur Westfries Museum is blij met de gift: “Dankzij steun van Stadsherstel wordt van een oude vervallen tuinmuur een aanwinst voor de stad en het stadsgezicht gemaakt. De samenwerking is hartverwarmend.”

Wandelgids Hoorn
Speciaal voor het vijftigjarig bestaan, heeft Stadsherstel Hoorn een wandelgids gemaakt, waarvan vandaag het eerste exemplaar is uitgereikt aan burgemeester Jan Nieuwenburg. Jaap Schaper, voorzitter Stadsherstel Hoorn: “Met deze wandelgids nemen wij u mee langs alle projecten die Stadsherstel in de afgelopen 50 jaar heeft gerealiseerd. Door de wandeling te maken, kan men met eigen ogen zien waarom wij al vijftig jaar ‘stadsherstellen'”. Bestuurslid Nancy Alders mocht het eerste exemplaar aan de burgemeester overhandigen.

Hoorn is trots
Burgemeester Jan Nieuwenburg nam vol trots de wandelgids in ontvangst, maar is vooral trots op Stadsherstel Hoorn: “Hoorn is trots, trots op zijn historische binnenstad, trots op zijn monumenten en trots op ‘zijn’ Stadsherstel. Terwijl in de 70’er jaren de leefbaarheid van Hoorn in het gedrang kwam, ondernam Stadsherstel actie. Geen radicalen en geen barricades maar constructieve actie! Samen met de gemeente kwamen projecten tot stand die los van elkaar niet waren gelukt. Daar zijn wij Stadsherstel enorm dankbaar voor. Bij een 50-jarig jubileum hoort natuurlijk een cadeau. Om Stadsherstel te eren ontvangen jullie de Eenhoornzegel als blijk van waardering. We hebben ook een cadeau bedacht om Stadsherstel op een blijvende manier te bedanken; de tuinmuur zal een zware gevelsteen krijgen, speciaal ontworpen voor Stadsherstel. Stadsherstel bedankt, Hoorn is trots op jullie!”