Sleuteloverhandiging Schoolsteeg 1 en 3

Op woensdagmiddag 28 maart vond in het Foreestenhuis op de Grote Oost 43 op feestelijke wijze de officiële sleuteloverhandiging plaats van Schoolsteeg 1 en 3. De nieuwe bewoners Isabelle Blankendaal (Schoolsteeg 1) en Marco Striekwold (Schoolsteeg 3) kregen niet alleen symbolisch een enorme ijzeren kasteelsleutel overhandigd door bestuurslid van Stadsherstel Hoorn, Onno Schweers, maar ook het boek ’30 jaar Stadsherstel Hoorn’ en een flinke bos bloemen! Na maanden hard werken door o.a. TPAHG architecten en Aannemersbedrijf West-Friesland (AWF) is Schoolsteeg 1 inmiddels opgeleverd en zal de oplevering van Schoolsteeg 3 spoedig volgen. Tijdens de feestelijke middag kregen genodigden de mogelijkheid een kijkje te nemen in de twee gerestaureerde pandjes.

De geschiedenis in
Op 4 maart 2014 kocht Stichting Stadsherstel Hoorn (SSH), met een financiële bijdrage van Vereniging Oud Hoorn en de gemeente Hoorn, het pand op de Grote Oost 47. Oorspronkelijk bestond het pand op de Grote Oost 47 uit drie pandjes: Grote Oost 47 Schoolsteeg 1 en Schoolsteeg 3. In het verleden is hier door samenvoeging één bouwkundig geheel ontstaan, die samen het rijksmonument Grote Oost 47 vormen. Met de koop van Grote Oost 47 door SSH ging ook de koop van Grote Oost 45 gepaard. Immers, beide panden waren met een doorgang met elkaar verbonden en konden niet afzonderlijk worden gekocht. Inmiddels was de restauratie van het Foreestenhuis (Grote Oost 43) afgerond, maar zocht men nog naar een mogelijkheid voor een goede entree voor mindervaliden. Het te koop staande pand op nummer 45 leek een goede optie. Het Foreestenhuis ging in gesprek met SSH dat resulteerde in de aankoop van Grote Oost 45 én 47 door SSH. Door de verkoop van nummer 45 aan het Foreestenhuis ontstond de mogelijkheid om de gewenste entree voor mindervaliden te realiseren. SSH behield Grote Oost 47, waarin toentertijd een antiekwinkel was gevestigd, en kreeg daarmee een geweldig, maar ook moeilijk restauratieproject in handen.

Typische Stadsherstel-pandjes
Jan van der Heijden, bestuurslid van SSH: “Stichting Stadsherstel Hoorn is ooit opgericht met het doel dit soort pandjes te restaureren. Wij hebben met de aankoop van beide panden niet alleen het Foreestenhuis kunnen helpen. Wij zagen bij de aankoop van dit pand ook de mogelijkheid te doen waar we voor bestaan en waar we goed in zijn: het opkopen van monumentale panden, deze restaureren en vervolgens verkopen. Je zou kunnen zeggen dat dit typische Stadsherstel-pandjes zijn. Extra bijzonder door de zijgevel aan de Schoolsteeg die in een flauwe bocht gebouwd is. Daarnaast is op de verdieping een uitkraging aanwezig voor een deel van de gevel. Deze manier van bouwen is nauwelijks meer te vinden in Hoorn en juist in deze steeg aan twee kanten.”

De restauratie
SSH heeft er, mede op advies van het betrokken architectenbureau TPAHG, voor gekozen in het pand twee woningen te realiseren, rekeninghoudend met de huidige woningeisen: Schoolsteeg 1 en 3. Het restauratieproject was een flinke uitdaging. In de loop der jaren is er namelijk veel veranderd aan het pand, waarbij vele bijzondere elementen verloren zijn gegaan als gevolg van de praktische samenvoeging van de diverse pandjes. De staat van het pand was bijzonder slecht. Zo slecht dat het pand nadat alles leeg was gehaald, aan alle kanten gestut moest worden, zowel van binnen als van buiten. Het gehele restauratieproject is niet alleen arbeidsintensief is geweest, maar kostte ook een flinke duit. Jan: “Het is altijd een uitdaging om er financieel uit te komen met dit soort restauratieprojecten. Wij zijn daarom heel blij met de financiële bijdragen van Vereniging Oud Hoorn en de gemeente Hoorn. Maar natuurlijk zijn we ook blij met de enorme inzet en het gepuzzel van TPAHG architecten om van dit lastige pand, met diverse monumentale beperkingen, twee geweldige woningen te realiseren. En dan niet te vergeten aannemersbedrijf AWF die het afgelopen jaar hard heeft gewerkt om de plannen uit te voeren. Daarnaast zijn we natuurlijk heel blij dat we kopers hebben gevonden, die ook enthousiast zijn over hun woning.”