Michaëlkerk Blokker

Bouwperiode: 1852
Type: kerk
Aankoop: 2013
Uitvoering: 2013-2018
Architect: TPAHG
Restaurateurs:
Aannemer: Pronk Bouw, Installatiebedrijf Ouwehand
Investering: € 2.000.000,-

In 1972 verloor de St. Michaëlkerk haar kerkfunctie. Sinds 2000 stond de kerk echter leeg en begon het verval. Dit kon SSH niet aanzien en kocht in 2013 de kerk. In 2014 werd een reconstructie van de in 1972 verdwenen torenspits teruggeplaatst en werd de voorzijde van de kerk gerestaureerd.

Mede dankzij tientallen supporters van de crowdfundingsactie begin 2017 voor het herstel van het leistenen dak en met steun van de gemeente, kon in november 2017 de tweede fase van start gaan. TPAHG Architecten uit Hoorn heeft in nauwe samenwerking met Stichting Stadsherstel Hoorn de restauratie en herbestemming (kantoren) uitgewerkt. In november 2017 ging Aannemersbedrijf Pronk Bouw uit Warmenhuizen en Installatiebedrijf Ouwehand uit Heerhugowaard van start met de restauratie. Daarvoor sloeg wethouder Bashara op 21 november 2017 de eerste paal.

Er zijn diverse bestemmingen voor de kerk onderzocht en uiteindelijk is besloten de kerk een kantoorfunctie te geven. Bij de restauratie is ervoor gekozen zoveel mogelijk de sfeer, ruimtelijkheid en lichtinval te behouden. Om het kerkgebouw effectief als kantoorruimte te kunnen indelen, ontwierp de architect een nieuwe verdiepingsvloer die net onder de onderdorpel van de bestaande kleurrijke kerkvensters valt. Om de ruimte en hoogte van het kerkgebouw te kunnen blijven ervaren is een enorme vide in de verdiepingsvloer aangebracht. Op de linkerzijde zijn kantoorruimten langs de bouwmuren geplaatst en voorzien van transparante stalen puien. Aan de rechterzijde zijn op de verdieping open werkplekken gemaakt. Voor extra licht, is op de etage een enorm nieuw, rond venster gemaakt. De details van gebreken in het stucwerk zijn aan de wanden en het plafond zoveel mogelijk behouden gebleven. Alleen gaten zijn gedicht en de wanden zijn schoongemaakt. Daardoor kwamen veel details van rijk gedecoreerd schilderwerk naar voren.

Op 19 oktober 2018 was de officiële feestelijke opening van de totaal gerestaureerde kerk. Zij hebben de begane grond in gebruik. De vide met een aantal werkruimten en een grote open ruimte stelt het mediabureau beschikbaar ‘voor iedereen met een goed en creatief idee’. En zo komt de kerk toch weer een beetje terug naar de Blokkerse gemeenschap en mag Blokker weer trots zijn op haar kerk.