Lintje voor bestuurslid Frans Zwerver

Vrijdag 4 oktober was het feest in Restaurant de Ridderikhoff: daar vierden we namelijk samen met oud-bestuursleden, relaties, vrienden en familie van Frans Zwerver dat hij maar liefst 40 jaar bestuurslid is bij Stichting Stadsherstel Hoorn! Maar toen de burgemeester van gemeente Drechterland, Michiel Pijl, Frans persoonlijk het lintje Lid In de Orde van Oranje-Nassau opspeldde, was het feest natuurlijk helemaal compleet! Want dát was een complete verrassing voor Frans! Wat een eer en wat zijn wij trots op Frans en blij dat hij al 40 jaar met zoveel passie en plezier vrijwilligerswerk doet voor onze stichting.

Frans startte officieel in 1979 als bestuurslid bij Stadsherstel Hoorn in de functie van penningmeester. Tot 2000 onderhield hij de financiële administratie en maakte hij de financiële jaarverslagen. Daarnaast bewaakte hij de budgetten bij de diverse projecten van Stadsherstel Hoorn. Naast zijn financiële inbreng, bracht Frans ook zijn passie voor fotografie mee naar Stadsherstel. Voor diverse boeken die de Publicatiestichting Bas Baltus heeft geschreven over de panden die Stadsherstel Hoorn heeft gerestaureerd, heeft Frans de fotografie verzorgd.

In 2000 stopte Frans als penningmeester, maar bleef betrokken bij de financiële zaken door plaats te nemen in de kascontrolecommissie. Frans kreeg meer ruimte in het bestuur om zich in te zetten voor andere activiteiten. Zo heeft Frans hard meewerkt aan het boek over 30 jaar Stadsherstel Hoorn en diverse andere boeken, waarvoor hij ook weer zijn fotografietalent inzette.

In 2013 beet Frans zich vast in de restauratie van de Michaëlkerk van Westerblokker. Het was dan ook Frans die het bestuur van Stadsherstel heeft geattendeerd op de slechte staat van de kerk. Of het niet een mooi project voor Stadsherstel was om deze prachtige kerk te redden van de ondergang, vroeg hij zich af? En zo begon een jarenlange betrokkenheid bij de restauratie van de kerk.

Lintje Lid in de Orde van Oranje-Nassau
40 jaar bestuurslid bij Stadsherstel Hoorn. 40 jaar vrijwilliger. Dat verdient een lintje dachten wij als bestuur. De aanvraag werd ingediend bij de gemeente Drechterland, immers, Frans woont in Oosterblokker. Het was nog even onzeker, maar toen kwam eindelijk het verlossende antwoord op onze aanvraag: Ja, Frans Zwerver komt in aanmerking voor het Lintje Lid in de Orde van Oranje-Nassau! Natuurlijk hielden wij ons mondje dicht. Tot 4 oktober. Want, hoewel Frans zich graag bemoeit met de organisatie van feestjes voor, of uit naam van Stadsherstel, en hij bijna precies wist hoe zijn feestje ter ere van zijn jubileum werd ingevuld, wisten wij dit voor hem geheim te houden. Totdat de burgemeester van Drechterland, Michiel Pijl, hoogstpersoonlijk het lintje bij hem opspeldde.

Wat is hij trots. Iedereen. Ook en vooral Stadsherstel Hoorn, want hoeveel stichtingen kunnen zeggen dat zij een bestuurslid hebben die zich al 40 jaar vrijwillig inzet?! Nou, wij!!