Biografie over bouwmeester Adrianus Bleijs
Stichting Stadsherstel Hoorn heeft samen met Publicatiestichting Bas Baltus de ruim 500 pagina’s tellende biografie van de Hoornse/Amsterdamse architect Adrianus Bleijs (1842 – 1912) uitgegeven. Dit ter gelegenheid van het vijftig jarig bestaan van Stadsherstel Hoorn in 2022. In 1903 stopt Bleijs als architect en doet hij zijn tekeningenarchief van de hand in een veilinghuisje in Amsterdam. Nu, 120 jaar later, zet Stadsherstel Hoorn samen met Stadsherstel Amsterdam deze bijzondere en veelzijdige architect weer in de spotlight met een biografie en diverse activiteiten in Hoorn én Amsterdam.
Adrianus Cyriacus Bleijs wordt op 29 maart 1842 geboren in Hoorn. Van 1846 tot 1859 woont Bleijs aan het Grote Noord 40 met zijn familie. Na een (korte) opleiding bij de bekende architect Pierre Cuypers (o.a. architect van het Centraal Station in Amsterdam), volgt hij een opleiding aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. In 1864 slaagt Bleijs als beste en krijgt hiervoor de Prix d’Excellence. Al in datzelfde jaar vestigt hij zich als bouwmeester, zoals hij zichzelf noemt, in Hoorn in het huis van zijn ouders aan het Grote Noord 26. Na vertrek van zijn ouders blijft Bleijs daar samen met zijn vrouw wonen tot 1880 en krijgt het echtpaar tien kinderen. Bleijs overlijdt in 1912 in Kerkdriel.
Ruim 225 opdrachten
Een van zijn eerste opdrachten is de verbouwing van het huis van Pieter Opperdoes Alewijn aan het Grote Oost 26, waarvan hij de voorgevel ontwerpt. Na 1870 krijgt Bleijs meer en meer opdrachten; hij ontwerpt onder andere woonhuizen, fabrieken, pakhuizen, scholen, woon- en winkelpanden en kerken, totaal meer dan 100 opdrachten in Hoorn en omgeving. Een van de meest bekende in Hoorn is de HH. Cyriacus- en Franciskuskerk, ofwel ‘de Koepelkerk’, aan het Grote Noord. Een ander opvallend ontwerp in de binnenstad is ‘De Gekroonde Jaagschuit’ op Breed 38, dat Stadsherstel Hoorn in 1995 restaureert. Maar ook buiten Hoorn heeft Bleijs panden ontworpen, zoals het Raadhuis in Obdam en de St. Cunera kerk in Nibbixwoud. In 1880 vertrekt Bleijs naar Amsterdam.
Ook op Amsterdam heeft Bleijs flink zijn stempel gedrukt. Een van de opvallendste en bekendste bouwwerken van zijn hand is de St. Nicolaaskerk, tegenover het Centraal Station. Maar ook het Sint Elisabeth Gesticht en het Onze Lieve Vrouwengasthuis heeft hij ontworpen.
Biografie bouwmeester Bleijs
In totaal heeft Bleijs maar liefst 225 ontwerpen gemaakt, voornamelijk in Amsterdam en Hoorn en dat verdient een biografie, vinden Stadsherstel Hoorn en Stadsherstel Amsterdam. Ruim anderhalf jaar hebben de schrijfsters Willeke Jeeninga en Laura Jonkhoff zich ondergedompeld in het leven en werken van Bleijs en dit in beeld en woord samengebracht tot een geweldig boek. Dat er veel over Bleijs is te vermelden, bewijst de 2,5 kilo zware en ruim 500 pagina’s tellende biografie. Een prachtig full color hardcover boekwerk dat in geen boekenkast van een architectuurliefhebber mag ontbreken.
Tentoonstelling en verkoop biografie
Stadherstel Hoorn houdt een gratis tentoonstelling over het werk van Bleijs op de galerijen van de Koepelkerk. De tentoonstelling is vanaf zaterdag 26 augustus tot en met 1 oktober te bezoeken op zaterdag- en zondagmiddag van 12.00 – 16.00 uur. Hier zal ook de biografie te koop zijn voor 39,95 euro. Vanaf 25 augustus is de biografie ook te koop bij Vereniging Oud Hoorn, Onder de Boompjes 22, en bij Stumpel op de Grote Noord in Hoorn.
Benieuwd naar hoe het boek er uitziet? Bekijk hier de preview!
Je moet ingelogd zijn om een reactie te plaatsen.