Biografie én tentoonstelling A.C. Bleijs in Koepelkerk in Hoorn

Stichting Stadsherstel Hoorn heeft samen met Publicatiestichting Bas Baltus een ruim 500 pagina’s tellende biografie van de Hoornse/Amsterdamse architect Adrianus Bleijs (1842 – 1912) uitgegeven. Dit ter gelegenheid van het vijftig jarig bestaan van Stichting Stadsherstel Hoorn in 2022. In totaal heeft Bleijs maar liefst 225 ontwerpen gemaakt, voornamelijk in Hoorn en Amsterdam en dat verdient een biografie én een tentoonstelling, vindt Stadsherstel Hoorn. De tentoonstelling is vanaf 26 augustus tot en met 1 oktober 2023 in Hoorn te zien in de HH. Cyriacus- en Franciskuskerk, ofwel ‘Koepelkerk’, aan de Grote Noord, een van de bekendste ontwerpen van Bleijs.

Adrianus Cyriacus Bleijs wordt op 29 maart 1842 geboren in Hoorn. Bleijs ontwerp onder andere woonhuizen, fabrieken, pakhuizen, scholen, woon- en winkelpanden en kerken, totaal meer dan 100 opdrachten in Hoorn en omgeving. Naast de bekende Koepelkerk aan het Grote Noord is een ander opvallend ontwerp in de binnenstad ‘De Gekroonde Jaagschuit’ op Breed 38, dat Stadsherstel Hoorn in 1995 restaureert. Maar ook buiten Hoorn heeft Bleijs panden ontworpen, zoals het Raadhuis in Obdam en de St. Cunera kerk in Nibbixwoud. Ook op Amsterdam heeft Bleijs flink zijn stempel gedrukt. Een van de opvallendste en bekendste bouwwerken van zijn hand is de St. Nicolaaskerk, tegenover het Centraal Station. Maar ook het Sint Elisabeth Gesticht en het Onze Lieve Vrouwengasthuis heeft hij ontworpen.

Biografie bouwmeester Bleijs
Ruim anderhalf jaar hebben de schrijfsters Willeke Jeeninga en Laura Jonkhoff zich ondergedompeld in het leven en de werken van Bleijs en dit in beeld en woord samengebracht tot een dik en prachtig boek. Op 25 augustus wordt het boek. Adrianus Cyriacus Bleijs, architect te Hoorn en Amsterdam gepresenteerd tijdens een feestelijke bijeenkomst voor genodigden in de Koepelkerk.

Tentoonstelling Hoorn en Amsterdam
Stadherstel Hoorn houdt een gratis tentoonstelling over het werk van Bleijs in de Koepelkerk. Op banners verspreid over de galerijen staan zo’n 50 van zijn werken uitgelicht. Een mooie manier om kennis te maken met deze bijzondere en veelzijdige architect. Ook kunt u een schilderij bewonderen met een schildering van de Koepelkerk, uiteraard geschilderd door de grootmeester zelf. De tentoonstelling is te bezichtigen vanaf zaterdag 26 augustus tot en met 1 oktober op zaterdag- en zondagmiddag van 12.00 tot 16.00 uur.

Ook in Amsterdam is een tentoonstelling van Bleijs te zien. Deze is van 21 augustus tot 22 september 2023 iedere werkdag te bezichtigen in de houten 17e eeuwse Amstelkerk. Meer informatie op de website van Stadsherstel Amsterdam; www.stadsherstel.nl/bleijs.

Verkoop biografie
De biografie Adrianus Cyriacus Bleijs, architect te Hoorn en Amsterdam is tijdens de tentoonstelling in de Koepelkerk te koop voor 39,95 euro. De biografie is ook te koop bij Vereniging Oud Hoorn, Onder de Boompjes 22 in Hoorn, en bij Stumpel op de Grote Noord in Hoorn.