26 maart open dag St. Michaëlskerk

Op zondag 26 maart opent Stichting Stadsherstel Hoorn de deuren van de St. Michaëlskerk, Westerblokker 44 in Blokker. Een feestelijke open dag met live muziek, hapjes, drankjes en ballonnenclown Ellebel. Iedereen die de kerk een warm hart toedraagt, is van harte welkom. De entree is gratis. En we hebben wat te vieren! Want, na een eerste succesvolle restauratie in 2014, gaan we in de zomer van dit jaar het interieur en het sterk verouderde leistenen dak restaureren. En u kunt daar een bijdrage aan leveren!

Van Tapijtkerk naar St. Michaëlskerk
Tijdens de open dag vertellen wij u graag meer over de restauratieplannen van deze mooie kerk uit 1852. In 2014 hebben we al een belangrijk element van de kerk in ere hersteld: de torenspits. Ruim 40 jaar lang moest de kerk zijn torenspits missen, maar in juli 2014 werd een reconstructie van de torenspits teruggeplaatst. Sinds dat de kerk in 1972 geen kerkfunctie meer had, is er nauwelijks onderhoud gepleegd. Tot 2000 zat er een tapijtwinkel in het kerkgebouw, waarmee de kerk de bijnaam ‘Tapijtkerk’ kreeg, maar sindsdien staat het leeg. En die leegstand heeft de staat van het gebouw geen goed gedaan. Sinds de terugplaatsing van de torenspits en de restauratie van de voorgevel, mag de kerk weer gezien worden en kan Blokker weer trots zijn op haar kerk! Deze zomer gaan we verder met de restauratie, want we zijn nog niet klaar!

Kunt u wat ‘leie’?
Er zijn prachtige plannen ontwikkeld om het interieur van de kerk een kantorenfunctie te geven. Echter, zonder een sterk, veilig en waterdicht dak, heeft de restauratie van het interieur geen zin. Het leistenen dak is namelijk in slechte staat, is niet geïsoleerd en op verschillende plaatsen lek. Maar liefst 26.000 leien zullen er nodig zijn om het dak geheel te kunnen vervangen. 2.500 leien liggen er echter zo slecht bij, dat deze in ieder geval moeten worden vervangen. Het benodigde bedrag daarvoor, €25.000,-, willen we ophalen middels crowdfunding. Samen met u willen we bouwen aan een veilig en waterdicht dak. Door één of meerdere leien te adopteren, krijgt dit prachtige historische erfgoed de staat die het verdient! Vanaf €10,- per lei kunt u een bijdrage leveren aan de restauratie. Kunt u dat leie? Dan kunnen we namelijk, als straks de St. Michaëlskerk er weer in volle glorie bijstaat, er sámen trots op zijn dat we dat mét elkaar hebben kunnen realiseren! Meer informatie over de crowdfundingsactie op de open dag!

Feestelijk programma
De St. Michaëlskerk is zondag 26 maart geopend van 13.00 – 17.00 uur. Entree is gratis!
13.30 uur                                  officiële start crowdfunding
14.00 – 14.30 uur                   Band Kick off
14.00 – 16.00 uur                   Ballonnenclown Ellebel
15.00 – 15.45 uur                   Old Time String Band
16.00 – 16.45 uur                   Tim Knol